“Si el gasoil anés al preu d’anys enrere, ni en parlaríem de biomassa”

Feb 19 • CAROUSEL HOME, Entrevista, hivern 2014 • 1661 Views • Comentaris tancats a “Si el gasoil anés al preu d’anys enrere, ni en parlaríem de biomassa”

Entrevista a l’alcalde de Vic Josep M. Vila d’Abadal i Serra

VA1

Durant el seu mandat com a alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal ha situat la ciutat al mapa de la biomassa. Primer va crear la Fira de Biomassa Forestal de Catalunya, va promoure l’ús de la biomassa com a combustible a les instal·lacions municipals i va ser capdavanter en l’externalització del subministrament d’energia a través de les empreses de serveis energètics. Amb aquesta entrevista volem conèixer la seva opinió sobre la Fira, sobre les instal·lacions de biomassa de Vic i sobre el mateix sector.

LA FIRA
Arribem a la tercera edició de la Fira de Biomassa Forestal de Catalunya, que s’ha convertit ja en un referent del sector a Catalunya. Com afronta aquesta edició i quin creu que ha de ser l’objectiu de la Fira?
En acabar la segona edició vaig demanar als organitzadors que la Fira de Biomassa es consolidés com una fira científica important. Al principi és senzill explicar què és la biomassa des de zero i els primers expositors van ensenyar el més essencial, però a mesura que van passant edicions el llistó va pujant i cada any han d’haver-hi coses noves que interessin al sector. Falten encara unes jornades econòmiques, espero que l’any que ve es facin. Aquest any crec que consolidarem les jornades tècniques. Hem fet un conveni amb la Universitat Autònoma perquè portin la direcció i la participació d’en Martí Boada i en Jordi Bartolí ens poden aportar categoria i un nivell tècnic molt alt.

Una possibilitat que ens plantegem és fer la Fira bianual, aquest any en Martí Boada anunciarà la celebració a Barcelona del “Barcelona Bioeconomy Forum”, que es feia cada any a Helsinki i a partir d’ara es farà un any a Helsinki i un any a Barcelona. Per això té més sentit fer la Fira bianual, de forma que en lloc de coincidir es vagi alternant amb l’esdeveniment de Barcelona.

Què creu que aporta la Fira a la ciutat de Vic ?
Vic és ciutat de Fires i Mercats. De fet, la Plaça Major és la Plaça del Mercadal i sempre ha tingut voluntat de fer mercat, de transaccions, de serveis, i això la fa capital. Amb aquesta vocació Vic lidera i capitalitza el projecte de la biomassa a Catalunya. Aporta tota la seva capacitat organitzativa i en rep el reconeixement, a la vegada que els nostres comerços i serveis es veuen beneficiats per l’activitat de la Fira i la gent que atrau a la ciutat.

VA2
Josep M. Vila d’Abadal al seu despatx de l’Ajuntament

LES INSTAL·LACIONS DE VIC
Com estan funcionant les instal·lacions de biomassa a Vic?
Quan vaig arribar a alcalde vaig voler apostar clarament per la biomassa. Em vaig trobar un projecte a mig fer, el del pavelló d’esports, i vaig incorporar-hi la biomassa com a font d’energia. Com que no estava contemplat així des d’un inici hi ha coses que es podrien millorar, però la qüestió és que funciona. Després es va aprovar una moció per la qual l’energia que s’utilitzarà a les instal·lacions municipals només pot ser biomassa o geotèrmia. Hem fet bastantes instal·lacions i encara n’hi ha un parell o tres més de projectades. Funcionen bé, sobretot si es dissenya bé des d’un principi i l’estalvi energètic és brutal. Sí que hi ha una manca del sector i és que no sabem fer estella de qualitat. No és prou homogènia i això dóna problemes. El pèl·let funciona perfecte. Crec que hem d’aprendre a fer millor l’estella per evitar l’aparició de problemes que aprofiten els contraris a la biomassa per criticar-la i fer dubtar a polítics que tenen por de quedar malament amb la població. Es pot aconseguir, els productors d’estella han d’esforçar-s’hi i si ho aconsegueixen viuran de l’èxit de l’estella.

L’Ajuntament de Vic va ser pioner en confiar en una ESE. Com ho valora? Tenint en compte l’experiència, ho repetiria o preferiria gestionar-ho directament?
Ja m’està bé el sistema de serveis energètics, però l’ESE té un problema: de vegades pot prioritzar el seu benefici industrial enfront a la qualitat del servei. Si ho fas tu mateix lògicament prioritzes el bon servei encara que el cost pugi una mica. Aviat en farem una altra de similar i potser la plantejarem amb un servei propi o amb un sistema mixte.

Creu que la ciutadania coneix i valora adequadament el projecte?
Jo diria que no, en parlem al Ple, en parlen els tècnics i en parlen a les revistes especialitzades sobre els kW que hi ha instal·lats. La ciutadania més o menys ho coneix i l’hi sembla bé però tampoc és una cosa amb què s’impliqui massa.

VA3
Central de biomassa de l’Escola Centre de Vic

LES INSTAL·LACIONS DE VIC
Vostè està dins el sector forestal com a propietari i sempre ha estat molt implicat en la gestió forestal, tant des de la seva vessant de propietari com des de diversos organismes, com el Centre de la Propietat Forestal o el Consorci Forestal de Catalunya. Com valora la situació actual del sector de la biomassa a Catalunya i la seva repercussió en el món forestal?
De moment de repercussió molt poca, és un sector molt petit, però pot arribar a ser molt important i s’estan posant els fonaments. Al principi es va plantejar el sector pensant en grans centrals de producció d’energia elèctrica, però crec que això no fa falta. El sector serà més sòlid si anem fent petites instal·lacions de producció de calor que estiguin repartides pel territori, tindrem menys costos de transport i un consum més equilibrat. Així el sector tampoc dependrà de la voluntat de grans empreses, és un procés més lent però més sòlid.

La situació de creixement actual, èxit del sector de la biomassa o fracàs dels combustibles fòssils?
Si el gasoil anés al preu d’anys enrere, ni en parlaríem de la biomassa. L’energia nuclear està mal vista pels riscos que comporta i l’eòlica arriba on arriba, en canvi la biomassa és clarament una energia que pot fer la mateixa funció que el gasoil. Jo espero que en el futur hi hagi un consum a l’alça i sostingut de pèl·let i estella. Així podrem deixar d’emetre CO2 a l’atmosfera. Amb les instal·lacions de biomassa hem aconseguit comoditat gràcies als automatismes i aquest és un aspecte que valoraran els usuaris per no abandonar la biomassa.

Quins creu que son els principals perills que poden afectar el desenvolupament del sector de la biomassa?
Una baixada sobtada del cost d’altres energies, sobretot d’energies més conegudes per instal·ladors, arquitectes i enginyers. Un altre perill és que no s’entengui el que és i representa la biomassa, la seva sostenibilitat i els seus avantatges ambientals. Els boscos són vius i el seu creixement en permet un aprofitament sostenible que alhora permet millorar-los i fer-los més resistents a incendis forestals, plagues i altres pertorbacions.

I el punt més fort?
La proximitat del producte als llocs de consum, sobretot a la Catalunya rural, té el producte i no depèn de l’exterior pel subministrament d’energia. Això dóna molta solidesa i seguretat a la societat perquè l’energia és un aspecte fonamental i estratègic.

…………………………………………..
Un bon sistema de recirculació permet entregar la potència nominal requerida durant tot l’any, aconseguint una còmoda explotació de la instal·lació
…………………………………………..

En el desenvolupament del sector de la biomassa, creu que hi ha prou suport de les administracions?
Jo demanava fa un temps al president de la Generalitat que fes una central de biomassa de 5 MW per començar a tenir experiència pròpia i explicar-ho als industrials. També és bàsic que els ajuntaments que estem enmig de zones forestals apostem per la biomassa. Hem d’aprovar mocions per utilitzar aquesta energia a les instal·lacions municipals. Això donaria un mínim de seguretat als empresaris del sector per acabar d’engegar-lo i servir d’exemple als privats.

Per acabar, com valora la iniciativa del nostre projecte de crear una revista i una pàgina web dedicades exclusivament al món de la biomassa?
Crec que està molt bé per trobar un lloc on comunicar tot el que passa en aquest sector, com hi és en altres. A més és necessari tenir informació sobre punts de venda, novetats, coneixements científics, aspectes econòmics… Crec que és molt interessant, us desitjo molta sort i estaré molt content quan el projecte tiri endavant.

Comments are closed.

« »