El Govern de la Generalitat impulsa un clúster de la fusta i de la biomassa a Catalunya

Abr 9 • General, Notícies • 1233 Views • Comentaris tancats a El Govern de la Generalitat impulsa un clúster de la fusta i de la biomassa a Catalunya

bim1

En declaracions posteriors a la presentació del programa anual d’aprofitaments de fusta dels boscos públics per a l’any 2014 el Conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Pelegrí, va manifestar que des del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya s’està impulsant la creació d’un clúster de la fusta i la biomassa. L’objectiu és dinamitzar el sector, buscar sinèrgies entre les empreses i aprofitar oportunitats en innovació i recerca.

S’han aprovat mesures que busquen compatibilitzar l’aprofitament dels boscos amb la seva protecció. Segons va publicar el diari Regió 7 (26/03/2014) el Departament d’Agricultura considera que els darrers anys s’ha tendit a un excés de proteccionisme dels boscos catalans. Entre les mesures aprovades hi ha el programa anual d’aprofitaments de l’any 2014, que comporta un increment del 46% en l’oferta de fusta respecte l’any 2013. La xifra de metres cúbics de fusta provinent dels boscos públics que es preveu mobilitzar és de 138.325.

Una altra mesura que es vol posar en marxa és la creació de la marca “Fusta de Catalunya”, en la qual hi està treballant l’Institut Català de la Fusta, que pot funcionar de forma similar a les denominacions d’origen i que s’afegiria als ja existents sistemes de certificació de la gestió forestal sostenible per donar més confiança al consumidor final. En el sector de la biomassa ja existeix una marca de garantia de qualitat: la marca DBOSQ.

En les properes setmanes es preveu que es publiqui una ordre d’ajuts a la gestió forestal sostenible adreçada a les empreses i als ens públics propietaris de terrenys forestals. Aquesta ordre d’ajuts inclourà diverses línies, adreçades a :

  • Revisió i redacció d’Instruments d’Ordenació Forestal
  • Realització de treballs silvícoles
  • Construcció i millora d’infraestructures necessàries per a la gestió forestal sostenible
  • Actuacions de prevenció d’incendis forestals
  • Transformació i comercialització de productes forestals

Les principals serradores de Catalunya, que ja van manifestar la seva preocupació per la manca de matèria primera, han emès un comunicat valorant positivament els esforços del Departament d’Agricultura. Però alhora demanen un diàleg major i més directe amb l’administració, i es mostren escèptiques sobre l’aplicació real del programa d’aprofitaments.

Comments are closed.

« »